fbpx

Κατασκευή Iστοσελίδων & E-shop

none 6945.28.78.73none info|παπάκι|netcreation|τελεία|gr

Λεξικό όρων τεχνολογίας

Επειδή συχνά ακούμε όρους τεχνολογικούς κι αναρωτιώμαστε "τι θέλει να πει ο ποιητής" δείτε αυτό το χρήσιμο λεξικό ώστε να μπορείτε να κατανοήσετε έστω και ελάχιστα κάποια πράγματα.

tech dictionary

64bit Στην προκειμένη περίπτωση, ο όρος 64bit αναφέρεται στην αρχιτεκτονική του επεξεργαστή. Κάτω από κατάλληλες συνθήκες, η χρήση 64bit (x64) λειτουργικών προσφέρει μεγαλύτερη ταχύτητα και ασφάλεια έναντι των 32bit (x86). Όλοι σχεδόν οι σύγχρονοι επεξεργαστές υποστηρίζουν πλέον 64bits, δεν ισχύει ωστόσο ακόμη το ίδιο με πολλές εφαρμογές και drivers. Για να αξιοποιήσετε τα πλεονεκτήματα των 64bits θα πρέπει το λειτουργικό σύστημα αλλά και οι εφαρμογές και οι drivers σας να έχουν εγκατασταθεί σε 64bit έκδοση.

Abandonware Ως Abandonware (αγγλ. to abandon = εγκαταλείπω) θεωρείται το λογισμικό υπολογιστών που δεν πωλείται ή δεν υποστηρίζεται πλέον από τον κάτοχο πνευματικών δικαιωμάτων του. Επομένως δεν πρόκειται για ελεύθερο λογισμικό. Εναλλακτικά, ο όρος χρησιμοποιείται επίσης για το λογισμικό που είναι ακόμα διαθέσιμο, για το οποίο όμως κάθε περαιτέρω υποστήριξη (technical support) μέσω του παραγωγού έχει διακοπεί. Και στις δυο περιπτώσεις ο νόμιμος χρήστης του λογισμικού χάνει κάθε υποστήριξη από πλευράς του παραγωγού για το συγκεκριμένο προϊόν, όπως πχ. σε περίπτωση ζημιάς του φορέα δεδομένων (CD-ROM κλπ). Μερικές φορές ο όρος abandonware, χρησιμοποιείται και ως γενική κατηγορία για οποιοδήποτε λογισμικό πέρα από μια ορισμένη ηλικία, συνήθως πέντε έτη.

Aggregator Ο όρος aggregator αναφέρεται σε ιστοσελίδες, προγράμματα ή υπηρεσίες που συγκεντρώνουν ειδήσεις από άλλες πηγές και τις προβάλλουν στον χρήστη με τη μορφή τίτλων. Η επιλογή του περιεχομένου μπορεί να γίνεται χειροκίνητα από τον ιδιοκτήτη της υπηρεσίας ή και αυτόματα.

API Το Application Programming Interface (API) είναι ένα περιβάλλον χρήσης που υλοποιείται ως μέρος ενός λογισμικού και σκοπό έχει να επιτρέψει την αλληλεπίδρασή του με άλλα προγράμματα. Με πιο απλά λόγια, το API επιτρέπει σε δυο διαφορετικά προγράμματα να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους.

Augment reality Ως Augment reality (επαυξημένη πραγματικότητα) καλούμε αυτό που βλέπουμε, με τη βοήθεια κάποιες σύγχρονης συσκευής, ενώ στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν στο χώρο.

Bandwidth Το εύρος χωρητικότητας μιας δικτυακής σύνδεσης. Μετριέται σε bits ανά δευτερόλεπτο (bps)

Bookmarklet Τα Bookmarkets είναι μικρές εφαρμογές σε Javascript που αποθηκεύονται με τη μορφή μιας απλής διεύθυνσης url μέσα σε ένα bookmark (σελιδοδείκτη) ή μέσα σε συνδέσμους (hyperlinks) μιας ιστοσελίδας. Τα bookmarlets προσφέρουν στον χρήστη επιπλέον λειτουργικότητες, λειτουργώντας περίπου όπως τα extensions στον Firefox ή τα plugins σε άλλους browsers, με τη διαφορά ότι τρέχουν χωρίς να χρειάζονται προηγουμένως κανενός είδους εγκατάσταση.

Bug Στον χώρο της πληροφορικής, με τη λέξη «bug» εννοούμε το σφάλμα ή ατέλεια σε ένα πρόγραμμα ή συσκευή, που το κάνει κάτω από ορισμένες συνθήκες να συμπεριφέρεται με τρόπο μη αναμενόμενο.

Cache Τμήμα της μνήμης ή του δίσκου που χρησιμοποιείται για προσωρινή αποθήκευση δεδομένων κατά τη μεταφορά τους από περιφερειακές μονάδες αποθήκευσης.

CAPTCHA To CAPTCHA (που προέρχεται από τα αρχικά της φράσης «Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart») είναι ένας μηχανισμός που χρησιμοποιείται ευρέως σε online φόρμες προκειμένου να εξασφαλίσει ότι αυτός που τις συμπληρώνει είναι πραγματικός χρήστης και όχι spambot. Συνήθως τα συστήματα CAPTCHA χρησιμοποιούν δυσανάγνωστες λέξεις που τα συστήματα οπτικής αναγνώρισης χαρακτήρων αδυνατούν να ξεχωρίσουν, αλλά ένας άνθρωπος δεν θα συναντήσει πρόβλημα στο να τις αναγνωρίσει. Υπάρχουν ωστόσο και άλλες μορφές CAPTCHA που μπορεί να περιλαμβάνουν διάφορες παραλλαγές – από μαθηματικές πράξεις έως ερωτήσεις λογικής κ.α.

CDN To CDN (Content Delivery Network) είναι μια υπηρεσία που αναλαμβάνει να πάρει το περιεχόμενο ενός ιστοχώρου και να το σερβίρει μέσα από δικούς του servers που βρίσκονται διάσπαρτοι ανά τον κόσμο. Έτσι, αντίγραφο του ίδιου αρχείου μπορεί να υπάρχει σε πολλούς διαφορετικούς servers, με τον εκάστοτε χρήστη να εξυπηρετείται από αυτόν που βρίσκεται πιο κοντά του γεωγραφικά. Με αυτό τον τρόπο βελτιώνεται δραματικά η ταχύτητα φόρτωσης του ιστοχώρου, ο οποίος μπορεί επίσης πλέον να σηκώσει πολύ περισσότερο φόρτο επισκέψεων από όσο θα άντεχε χωρίς το CDN.

Client Client ονομάζεται ένα σύστημα ή εφαρμογή που παρέχει πρόσβαση σε μια απομακρυσμένη υπηρεσία ή υπολογιστή, που ονομάζεται «server». Στον τομέα του λογισμικού, οικείο είναι το παράδειγμα των λεγόμενων «e-mail clients», των προγραμμάτων δηλαδή με τα οποία ελέγχουμε τα e-mail μας (π.χ. Outlook, Thunderbird κλπ).

Cloud Αν και ο όρος «cloud» είναι αρκετά ευρύς, όταν χρησιμοποιείται σε αυτό εδώ το blog συνήθως αναφέρεται στη χρήση διαδικτυακών υπηρεσιών που βρίσκονται σε απομακρυσμένους servers και εκτελούνται απευθείας από εκεί και όχι από τον υπολογιστή του χρήστη. Χαρακτηριστικότερο ίσως παράδειγμα τέτοιου είδους εφαρμογών είναι το e-mail (π.χ. Gmail, Hotmail, Yahoo! κ.α.) αλλά και υπηρεσίες όπως το Dropbox, το Google Docs, το YouTube κ.α.

CMS To Σύστημα Διαχείρισης Περιεχομένου (Content Management System) είναι η πλατφόρμα πάνω στην οποία στήνονται δυναμικοί ιστοχώροι. Πρόκειται για ένα είδος διαδικτυακής εφαρμογής που επιτρέπει την online τροποποίηση του περιεχομένου και τη διαχείριση του ιστοχώρου, χωρίς να απαιτούνται ιδιαίτερα εξειδικευμένες γνώσεις. Πολύ γνωστά CMS είναι τα WordPress, Joomla και Drupal.

Code freeze Code freeze ονομάζεται το «πάγωμα του κώδικα», που σημαίνει ότι από αυτό το σημείο και έπειτα σταματούν να προστίθενται νέα χαρακτηριστικά στο πρόγραμμα.

Cookies Πληροφορίες που αποστέλλονται από έναν server στον φυλλομετρητή (browser) του χρήστη που επισκέπτεται κάποια σελίδα. Ο browser συνήθως το αποθηκεύει και το επιστρέφει σε επόμενη επίσκεψη.

Cross-platform Cross-platform ονομάζονται οι εφαρμογές που μπορούν να τρέξουν σε όλα τα δημοφιλή λειτουργικά συστήματα (Windows, Linux, Mac).

CTR Το CTR (Click Through Rate) είναι ο αριθμός που προκύπτει εάν διαιρέσουμε τον αριθμό των χρηστών που έκαναν click σε ένα link με τον αριθμό των εμφανίσεων αυτού. Εάν, δηλαδή, ένα link προβληθεί, για παράδειγμα, στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google 100 φορές και κάνουν σε αυτό click 10 χρήστες, τότε το CTR του είναι 10%. Το CTR συνήθως χρησιμοποιείται ως τρόπος μέτρησης της επιτυχίας μιας διαδικτυακής διαφημιστικής καμπάνιας.

Cydia Εφαρμογή που εγκαθίσταται στο iPhone μετά το Jailbreak. Πρόκειται για ένα εναλλακτικό App Store με τρίτες εφαρμογές που δεν υπάρχουν στο επίσημο κατάστημα της Apple. Επίσης, περιλαμβάνει διάφορα hacks για βελτίωση της συσκευής, θέματα, ήχους κλήσης, κ.α.

Desktop Ο όρος desktop μπορεί κατά περίσταση να αναφέρεται σε δύο διαφορετικά πράγματα. Σύμφωνα με την πρώτη χρήση, ως desktop ορίζουμε την επιφάνεια εργασίας ενός υπολογιστή. Σύμφωνα με τη δεύτερη, το desktop αποτελεί συνώνυμο της λέξης «επιτραπέζιος υπολογιστής». Και οι δύο χρήσεις είναι εξίσου δημοφιλείς.

Developer Preview Developer Preview είναι μια πρώιμη έκδοση του προγράμματος που απευθύνεται σε ενδιαφερόμενους προγραμματιστές και όχι σε τελικούς χρήστες. Μια Developer Preview μπορεί να μη διαθέτει καν γραφικό περιβάλλον.

DRM DRM (Digital Rights Management) ονομάζεται το σύστημα Διαχείρισης Ψηφιακών δικαιωμάτων. Συστήματα DRM χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο της χρήσης ψηφιακών περιεχομένων και για την προστασία τους από παράνομη χρήση. Τα συστήματα DRM μπορούν να ενσωματωθούν τόσο σε φυσικά μέσα (π.χ. CD ή DVD) όσο και σε ηλεκτρονικά αρχεία (π.χ. mp3).

e-government Πρόκειται για την «Hλεκτρονική διακυβέρνηση». Με τον όρο αυτό περιγράφεται γενικά η εισαγωγή των τεχνολογιών της πληροφορικής και των υπολογιστών στη δημόσια διοίκηση και οι νέες διοικητικές πρακτικές που αυτές εισήγαγαν.

Fork Στον χώρο της ανάπτυξης λογισμικού fork έχουμε όταν ένας προγραμματιστής παίρνει – με νόμιμη διαδικασία – αντίγραφο του πηγαίου κώδικα ενός προγράμματος και ξεκινά να το αναπτύσσει ανεξάρτητα, δημιουργώντας ένα νέο πρόγραμμα. Το forking είναι ιδιαίτερα συχνό φαινόμενο στον χώρο του ανοιχτού (open source) λογισμικού.

FTP To FTP (File Transfer Protocol) είναι ένα πρωτόκολλο μεταφοράς αρχείων μέσω δικτύου

Geotagging Geotagging ονομάζεται η προσθήκη γεωγραφικής ένδειξης σε ένα έγγραφο ή πληροφορία. Για παράδειγμα, geotagging κάνουμε όταν σε μια φωτογραφία προσθέτουμε την τοποθεσία στην οποία τραβήχτηκε.

GPS To GPS (Global Positioning System) είναι ένα σύστημα πλοήγησης που βασίζεται σε σήματα που εκπέμπονται από ένα δίκτυο δορυφόρων που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη γη. Η μετάδοση πληροφοριών από κάθε δορυφόρο για την ακριβή ώρα και θέση του, επιτρέπει σε έναν κατάλληλο δέκτη (συσκευή GPS) να υπολογίσει με τριγωνισμό τη θέση του κατόχου του και να την προβάλλει στην οθόνη του με τη μορφή συντεταγμένων.

Hashtag Το hashtag είναι μια μορφή ετικέτας (tag) που περιλαμβάνει στην αρχή της το σύμβολο # (hash) και συνήθως ενσωματώνεται μέσα σε ένα κείμενο (π.χ. «Το #Freeweird είναι ένα ελληνικό #blog». Τα hashtags αποτελούν σύνηθη πρακτική σε υπηρεσίες αποστολής σύντομων μηνυμάτων όπως είναι π.χ. το Twitter, όπου υπάρχουν περιορισμοί στο μέγεθος του κειμένου και δεν υποστηρίζονται ξεχωριστά tags. Η χρησιμότητά τους έγκειται στο ότι επιτρέπουν την θεματική κατηγοριοποίηση ενός μηνύματος και διευκολύνουν τον εντοπισμό του μέσω των μηχανών αναζήτησης.

Hotspot Το Hotspot είναι ένα σημείο πρόσβασης στο διαδίκτυο. Μέσω αυτού, δηλαδή, μια συσκευή μπορεί να συνδεθεί (συνήθως ασύρματα) στο διαδίκτυο ακόμη κι αν δεν έχει δικό της πακέτο σύνδεσης.

HTTPS Το HTTPS (Secure HTTP) χρησιμοποιείται για να δηλώσει μία ασφαλή http σύνδεση. Ένας σύνδεσμος (URL) που αρχίζει με το πρόθεμα https υποδηλώνει ότι θα χρησιμοποιηθεί κανονικά το πρωτόκολλο HTTP, αλλά η σύνδεση θα γίνει σε διαφορετική πόρτα (443 αντί 80) και τα δεδομένα θα ανταλλάσσονται κρυπτογραφημένα. Το HTTPS χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις όπου χρειάζεται αυξημένη ασφάλεια διότι διακινούνται ευαίσθητες πληροφορίες (π.χ. αριθμοί πιστωτικών καρτών κ.α.)

IMAP Το IMAP (Internet Message Access Protocol) είναι μαζί με το POP το πιο συνηθισμένο πρωτόκολλο για την ανάκτηση e-mail. Το πλεονέκτημα του IMAP έναντι του POP είναι ότι επιτρέπει τον συγχρονισμό των ενεργειών μεταξύ διαφορετικών clients. Εάν, για παράδειγμα, διαβάσετε ένα e-mail στον έναν client, όταν ανοίξετε τον δεύτερο το μήνυμα θα εμφανίζεται και εκεί ως αναγνωσμένο. Το IMAP δεν είναι τόσο διαδεδομένο πρωτόκολλο όσο το POP, αλλά πλέον υποστηρίζεται από πολλές δημοφιλείς υπηρεσίες.

Interface Με τον όρο «interface» στην προκειμένη περίπτωση εννοούμε το (γραφικό, συνήθως) περιβάλλον χρήσης μιας εφαρμογής. Αυτό, δηλαδή, που εμφανίζεται στην οθόνη του χρήστη.

Intranet Θα μπορούσε να αποδοθεί ως «ενδοδύκτιο» ή «εσωτερικό δίκτυο». Πρόκειται για τοπικό, κλειστό δίκτυο που λειτουργεί με τρόπο παρόμοιο με το Internet. Χρησιμοποιείται κυρίως από εταιρίες.

Jailbreak Το jailbreak είναι η διαδικασία με την οποία ξεκλειδώνεται το σύστημα αρχείων (filesystem) του iPhone ώστε να είναι δυνατή η εγκατάσταση τρίτων εφαρμογών αλλά και η πραγματοποίηση διαφόρων άλλων τροποποιήσεων που κανονικά δεν επιτρέπονται από την Apple.

Mailing list Λίστα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Πρόκειται για αυτοματοποιημένο μηχανισμό που διανέμει ένα e-mail σε πολλούς χρήστες ταυτόχρονα, χωρίς ο αποστολέας να γράφει τις διεύθυνσεις των παραληπτών. Δηλαδή, ο χρήστης στέλνει το mail σε μία εικονική διεύθυνση (π.χ. Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.) και αυτό καταλήγει σε όλους τους εγγεγραμένους στη συγκεκριμένη λίστα. Στις λίστες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εγγράφονται άτομα με κοινά ενδιαφέροντα που επιθυμούν να ανταλλάσουν e-mail για θέματα που τους απασχολούν.

NDK Το Native Development Kit (NDK) είναι ένα πακέτο εφαρμογών για το Android που επιτρέπει τη δημιουργία κώδικα που δεν στηρίζεται στην Dalvik Virtual Machine (όπου τρέχουν κανονικά οι εφαρμογές), αλλά σε εγγενή κώδικα όπως π.χ. σε C ή C++.

Net neutrality Η «ουδετερότητα του Διαδικτύου» (net neutrality), είναι η αρχή που υποστηρίζει ότι οι πάροχοι και οι κυβερνήσεις δεν θα πρέπει να επιβάλλουν περιορισμούς στη ροή του περιεχομένου που διακινείται στο διαδίκτυο, τόσο σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των ιστοχώρων και των εφαρμογών όσο και στην παροχή διαδικτυακών υπηρεσιών.

NFC H τεχνολογία NFC (Near Field Communications) αφορά την ασύρματη μετάδοση δεδομένων σε αποστάσεις έως 10 εκατοστά, επιτρέπει την ανάγνωση και εγγραφή μικρού όγκου δεδομένων και εκλαμβάνεται ως απόδειξη φυσικής παρουσίας. Ως τεχνολογία υποστηρίζεται ήδη από αρκετά μοντέλα κινητών τηλεφώνων και μπορεί να αξιοποιηθεί σε πολλά σενάρια χρήσης όπως ακύρωση εισιτηρίων, καταγραφή παρουσίας / έλεγχος πρόσβασης, προβολή διαφημίσεων κ.α

OCR Με τον όρο OCR (Optical Character Recognition) εννοούμε την μεταφορά σε ηλεκτρονική μορφή του κειμένου που περιλαμβάνεται σε εικόνες ή ακόμα και σε χειρόγραφα. Για παράδειγμα, τα προγράμματα OCR μπορούν να «διαβάσουν» ένα σκαναρισμένο κείμενο ή ένα PDF και να το μετατρέψουν σε επεξεργάσιμη, ηλεκτρονική μορφή.

Patch Το patch είναι ένα «κομμάτι» λογισμικού ειδικά σχεδιασμένο για να διορθώσει ή να αναβαθμίσει κάποιο άλλο πρόγραμμα. Το patch μπορεί να διορθώσει κενά ασφαλείας και άλλα bugs, βελτιώνοντας την ευχρηστία και την απόδοση του προγράμματος. Παρόλα αυτά, ένα κακά σχεδιασμένο patch μπορεί να δημιουργήσει με τη σειρά του νέα προβλήματα.

POP Το Post Office Protocol (POP) είναι ένα πρωτόκολλο που χρησιμοποιείται από τοπικούς e-mail clients για την λήψη e-mail από απομακρυσμένους servers μέσω σύνδεσης TCP/IP. Το POP είναι μαζί με το IMAP τα συνηθέστερα πρωτόκολλα για την ανάκτηση e-mail και υποστηρίζεται από όλες σχεδόν τις γνωστές υπηρεσίες (Gmail, Yahoo, κλπ).

QR Codes Ο κώδικας QR είναι ένας γραμμωτός κώδικας (barcode) δύο διαστάσεων, που δημιουργήθηκε από την ιαπωνική εταιρεία Denso-Wave το 1994. Το «QR» προέρχεται από τα αρχικά των λέξεων «Quick Response» (Γρήγορη Ανταπόκριση), γιατί οι δημιουργοί του είχαν ως κύριο σκοπό την γρήγορη αποκωδικοποίηση των δεδομένων. Τα QR Codes είναι αναγνωρίσιμα από κάθε συσκευή που ενσωματώνει κάμερα και σύνδεση με το Internet και από την ανάλυση τους προκύπτει κείμενο που μπορεί να φτάσει μέχρι 4 χιλιάδες χαρακτήρες, συνοδευόμενο από φωτογραφίες και video.

Registry Στην περίπτωση των Windows, η registry (μητρώο) είναι μια ιεραρχική βάση δεδομένων στην οποία αποθηκεύονται ρυθμίσεις και επιλογές του λειτουργικού συστήματος. Ο χρήστης μπορεί να μεταβεί στη registry πηγαίνοντας Start / Run (Έναρξη / Εκτέλεση) και πληκτρολογώντας regedit. Καλό όμως είναι κάτι τέτοιο να αποφεύγεται από αρχάριους χρήστες, γιατί μια λάθος ρύθμιση στη registry μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτες ζημιές στα Windows.

Release Candidate Ο όρος «release candidate» (RC) αναφέρεται σε μια έκδοση του προγράμματος που θα μπορούσε να θεωρηθεί τελικό (σταθερό) προϊόν, εκτός και αν αποδειχτεί ξαφνικά ότι υπάρχουν ακόμη σημαντικά προβλήματα (bugs). Το αμέσως επόμενο στάδιο που ακολουθεί μια RC έκδοση είναι η ίδια η επίσημη κυκλοφορία του τελικού προϊόντος.

Screenshot Πρόκειται για την φωτογράφιση μέρους ή όλων των πληροφοριών που απεικονίζονται στην οθόνη του υπολογιστή. Το screenshot μπορεί να γίνει είτε με το πλήκτρο Print Screen ή με τη χρήση ειδικών προγραμμάτων.

SEO Το SEO (Search Engine Optimization) σημαίνει «Βελτιστοποίηση για τις Μηχανές Αναζήτησης». Αναφέρεται στις ενέργειες που πρέπει να γίνουν σε μια ιστοσελίδα ώστε να γίνει το περιεχόμενό της όσο το δυνατό πιο φιλικό προς τις μηχανές αναζήτησης. Οι ενέργειες αυτές συνήθως περιλαμβάνουν αλλαγές στην οργάνωση της πληροφορίας της σελίδας, στον τρόπο γραφής του περιεχομένου αλλά και βελτιώσεις στον ίδιο τον κώδικα.

Tethering Tethering είναι η τεχνολογία που επιτρέπει την χρήση ενός κινητού τηλεφώνου ως ενδιάμεσου (ως access point) για την παροχή πρόσβασης στο Ίντερνετ σε μια άλλη συνδεδεμένη συσκευή, είτε μέσω καλωδίου είτε ασύρματα. Έτσι, όταν ο χρήστης έχει πρόσβαση στο Ίντερνετ από το κινητό του τηλέφωνο (δηλαδή, συνδρομή στην ανάλογη υπηρεσία data του δικτύου κινητής τηλεφωνίας), μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στο Ίντερνετ και από τον (φορητό ή μη) υπολογιστή, ιδιαίτερα όταν δεν έχει άλλη επιλογή mobile broadband ή Wi-Fi.

Touchpad Η επιφάνεια με την οποία πραγματοποιείται ο χειρισμός του κέρσορα σε έναν φορητό υπολογιστή (laptop).

Trending topic Ο όρος trending topic αναφέρεται σε ένα θέμα το οποίο για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλές και συζητείται ευρέως. Ο όρος συναντάται συνήθως στο Twitter.

VoIP Το Voice over IP ή VoIP ή τηλεφωνία μέσω διαδικτύου χαρακτηρίζει μια ομάδα πρωτοκόλλων-τεχνολογιών που προσφέρει φωνητική συνομιλία σε πραγματικό χρόνο, με καλή ποιότητα και συνήθως χωρίς κόστος. Οι συνομιλίες αυτές αρχικά γίνονταν αποκλειστικά μέσω PC συνδεδεμένων στο διαδίκτυο. Από ένα σημείο και μετά όμως εμφανίστηκαν εταιρείες και τηλεπικοινωνιακοί φορείς που προσφέρουν την προώθηση κλήσεων VoIP σε οποιοδήποτε δίκτυο τηλεφωνίας, σταθερής ή κινητής, σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου. Η δημοφιλέστερη ίσως VoIP εφαρμογή είναι αυτή τη στιγμή το Skype.

Wi-Fi Το Wi-Fi (Wireless Fidelity) πρόκειται για ασύρματο τοπικό δίκτυο το οποίο χρησιμοποιεί ραδιοσυχνότητες για να μεταδώσει και να λάβει δεδομένα.

Wi-MAX Ως Wi-MAX (World Interoperability for Microwave Access) αποκαλείται η τεχνολογία ασύρματης δικτύωσης η οποία λειτουργεί με παρεμφερή τρόπο με το Wi-Fi, με πολύ μεγαλύτερη ωστόσο εμβέλεια. Συγκεκριμένα, ενώ το Wi-Fi εξασφαλίζει εμβέλεια επικοινωνίας μέχρι 100 μέτρα, το WiMax φθάνει τα 35 χιλιόμετρα ή και παραπάνω.

Widget Το widget είναι μια μικρή εφαρμογή με πολύ συγκεκριμένη λειτουργία. Η εφαρμογή αυτή λειτουργεί ως ανεξάρτητη οντότητα που μπορεί να ενσωματωθεί σε διάφορα σημεία (π.χ. σε ιστοχώρους, blogs, στην επιφάνεια εργασίας του λειτουργικού συστήματος κ.α.). Τα widgets ωστόσο, δεν είναι αυτόνομα και εξαρτώνται για το περιεχόμενό τους από κάποια άλλη ολοκληρωμένη εφαρμογή ή υπηρεσία της οποίας αποτελούν μέρος.

Wiki Wiki (προφέρεται βίκι ή γουίκι) είναι ένας τύπος ιστοχώρου που επιτρέπει σε οποιονδήποτε να δημιουργήσει και να επεξεργαστεί τις σελίδες του. Σε ένα wiki, διάφορα άτομα μπορούν να γράφουν μαζί (όχι ταυτοχρόνως). Έτσι, διευκολύνεται η συνεργασία πολλών ατόμων για τη συγγραφή ενός έργου. Αν ένα άτομο κάνει κάποιο λάθος, το επόμενο μπορεί να το διορθώσει. Μπορεί επίσης να προσθέσει κάτι νέο στην σελίδα, πράγμα που επιτρέπει την συνεχή βελτίωση και ενημέρωση. Επίσης στα wiki μπορεί να γίνεται συζήτηση, είτε σε όλες τις σελίδες ή σε συγκεκριμένες μόνο περιοχές. Το πιο γνωστό wiki είναι η Wikipedia.

World Wide Web Consortium Το World Wide Web Consortium (W3C), είναι μια κοινοπραξία που συστάθηκε το 1994 από τον εφευρέτη του Παγκόσμιου Ιστού Tim Berners-Lee, και στόχο έχει την ανάπτυξη προτύπων (standards/recommendations) που θα οδηγήσουν τον Παγκόσμιο Ιστό στο μέγιστο των δυνατοτήτων του. Παράλληλα δίνει μεγάλη έμφαση σε θέματα προσβασιμότητας και διαλειτουργικότητας, αναπτύσσοντας δια-λειτουργικές τεχνολογίες (προδιαγραφές, οδηγίες, λογισμικό και εργαλεία) και δημιουργώντας φόρουμ ενημέρωσης και συλλογικής κατανόησης.

WYSIWYG To WYSIWYG προέρχεται από τη φράση «What You See Is What You Get» και χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα σύστημα στο οποίο το περιεχόμενο (κείμενο και γραφικά) που εμφανίζεται κατά την διαδικασία της επεξεργασίας του είναι το ίδιο με αυτό που θα εμφανίζεται και στο τελικό προϊόν (ιστοσελίδα ή εκτύπωση). Στην περίπτωση των ιστοσελίδων, blogs κ.α. χρησιμοποιείται ο όρος «WYSIWYG Editor» για την εργαλειοθήκη που περιλαμβάνεται στις φόρμες επεξεργασίας και επιτρέπει την μορφοποίηση χωρίς ο χρήστης να χρειαστεί να καταφύγει ο ίδιος στη χρήση κώδικα.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

Καταιγιστικές αλλαγές στα smartphones λόγω τεχνητής νοημοσύνης

Καταιγιστικές αλλαγές, πολλές από τις οποίες είναι ήδη ορατές στην καθημερινότητα μας επιφέρει η υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης (artificial intelligence ή AI).

Περισσότερα...

Λεξικό όρων τεχνολογίας

Επειδή συχνά ακούμε όρους τεχνολογικούς κι αναρωτιώμαστε "τι θέλει να πει ο ποιητής" δείτε αυτό το χρήσιμο λεξικό ώστε να μπορείτε να κατανοήσετε έστω και ελάχιστα κάποια πράγματα.

Περισσότερα...

Κι όμως το facebook παρακολουθεί και την offline ζωή μας!

Μια έκθεση που δημοσιεύθηκε πρόσφατα από το ProPublica, δείχνει πως το γνωστό σε όλους κοινωνικό δίκτυο, προσπαθεί να συλλέξει πληροφορίες σχετικά με τις offline δραστηριότητές μας!

Περισσότερα...

Ηλεκτρονικό Κατάστημα, Τι πρέπει να γνωρίζω και τι να προσέξω πριν ξεκινήσω

Η εποχή που περιμέναμε τον πελάτη με ανυπομονησία να ανοίξει την πόρτα του καταστήματός μας, έχει περάσει. Οι παραδοσιακοί τρόποι πώλησης των προϊόντων και υπηρεσιών έχουν φύγει ανεπιστρεπτί.

Περισσότερα...

Η Χαλκίδα, γίνεται η πρώτη πόλη που χρησιμοποιεί συστήματα έξυπνης στάθμεσης και φωτισμού!

Σε συνεργασία με τις εταιρείες ΟΤΕ, Cisco, ΚΑΥΚΑΣ και OTS, η Χαλκίδα θα είναι ο πρώτος δήμος που θα χρησιμοποιήσει πιλοτικά συστήματα «έξυπνης» στάθμευσης (Smart Parking) και «έξυπνου» φωτισμού (Smart Lighting). Η υλοποίησή τους αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2017 και θα περιλαμβάνει:

Περισσότερα...

Τίτλοι τέλους για τα Windows Vista

Τα Windows Vista μετά από μια 10ετία αποτυχημένης μάλιστα παρουσίας, από τις 11 Απριλίου και μετά δεν θα υποστηρίζονται πλέον από την Microsoft.

Περισσότερα...

Ηλεκτρονικό κατάστημα, ποια διαφήμιση συμφέρει και είναι αποδοτική; [update]

Ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία που κρίνουν την πορεία ενός ηλεκτρονικού καταστήματος είναι οι επιλογές που γίνονται στην προώθησή του. Ποια πλατφόρμα όμως είναι αποδοτική ώστε να φέρει τον απαιτούμενο όγκο μετατροπών - πωλήσεων στην προσπάθεια να αυξηθούν τα κέρδη που πιθανών υπάρχουν ή δεν υπάρχουν.

Περισσότερα...

Κατασκευή ηλεκτρονικού καταστήματος: Ποια πλατφόρμα να επιλέξω;

Σκέφτεστε να δημιουργήσετε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα. Μια από τις ερωτήσεις που καλείστε να απαντήσετε είναι ποια θα ήταν η ιδανική πλατφόρμα που πρέπει να βασιστείτε στη δημιουργία του eshop που πρόκειτε να ετοιμάσετε.

Περισσότερα...

Επικοινωνία

  • none logo footer
  • Creation Development Innovation

  • none Ξάνθη, Ελλάδα
  • none 6945.28.78.73
  • none 6941.68.93.68
  • none info-παπάκι-netcreation-τελεία-gr

  • none Δευτέρα - Σάββατο:
  • none09:00 - 21:00

TeamWork

tools small

Απόψεις

none

Η ευφυϊα στους ανθρώπους είναι όπως ο σπινθήρας στις πέτρες. Η παραμικρή πρόσκρουση την φανερώνει. (ΣΑΙΞΠΗΡ)

none

Ενώ τα περισσότερα παιδιά είναι έξυπνα, οι περισσότεροι ενήλικες είναι κουτοί. Άρα θα πρέπει να φταίει η εκπαίδευση. (ΔΟΥΜΑΣ Α.)

none

Η απομίμηση είναι ο φόρος που πληρώνει η μετριότητα στην ιδιοφυΐα. (ΟΣΚΑΡ ΟΥΑΪΛΝΤ)

none

Δεν έχεις πλήρη κατανόηση για κάτι, αν δεν μπορείς να το εξηγήσεις στη γιαγιά σου. (ΑΛΜΠΕΡΤ ΑΪΝΣΤΑΙΝ)